Старата пътна колона е съобщавала на пътниците, които са идвали в града от север, че след километър разстояние ще влязат в Бургас. На тези, които са излизали от него, е указвала, че след 400 км ще стигнат столицата. Нейното име днес е изядено от дъждовете на времето.
“На него пише един километър от границите на тогавашния Бургас. Става въпрос най-вероятно за времето от 1891-1892 год, точно когато е приет новият градоустройствен план на града”, това каза Цоня Дражева, директор на регионалния исторически музей в Бургас.
Пътната колона още от древни времена маркира разстояния по държавните пътища. Това е традиция още от римско време, когато се създават хубавите пътища, поясниха специалистите.
“Така създава много интересна визия на града, как от едно много мъничко селище, много по-малко дори от някои околни села, които наброяват в този период над две хиляди жители, вече става един много сериозен град за кратко време”, каза още Дражева. След ремонта и благоустрояването на родната улица на колоната - ул. ”Стефан Стамболов”- реставраторите монтираха знака на същото място - освежен и с подчертан надпис - и го поставиха на постамент в обособена специално за него среда. Средствата за реставрация и консервация на пътния знак са осигурени от отдел ”Туризъм” при Община- Бургас.