Граждани непрекъснато подават сигнали за зейнали опасни дупки по улиците на града, които създават предпоставки за сериозни злополуки, както за пешеходци, така и за автомобили. В резултат на това цели улици остават с открити шахти, съобщиха за ДНЕС+ от пресцентъра на Общината.
Такъв е проблемът с ул. „Петко Д. Петков” в кв. Долно Езерово, откъдето в момента липсват 5 капака. Улицата минава непосредствено покрай училище „Христо Ботев”, което допълнително увеличава опасността от инциденти.
По същия начин стои въпроса и с кръстовището между улици „Св. Кл. Охридски” и „Шейново”, намиращо се зад сградата на Бургаската опера, в двора на училище „Климент Охридски” в к-с „Изгрев”, пред училище „Георги Бенковски” в „Зорница” и МБАЛ – Бургас, където също липсват решетки от шахтите.
Само в района на териториална дирекция „Приморие” са откраднати общо 45 решетки на шахти от 31 улици. 14 са улиците в ТД „Долно Езерово”, които са с отворени шахти. По уличните платна на ТД „Изгрев” липсват 29 метални капака, а в „Освобождение” – 8.
Малко след като Общината постави нови решетки и похлупаци на уличните шахти, те отново изчезват. Това от своя страна води до големи материални загуби на общината и експлоатационните дружества.
Община Бургас няма да издава разрешителни на нито един пункт за цветни и черни метали, в който е установено, че са били изкупувани капаци от уличните шахти. От администрацията се обръщат с призив към гражданите при нова информация за зеещи шахти да алармират за това органите на ОДП – Бургас.