Ябълка на раздора се оказаха няколко милиона евро, с които трябваше да се построи ваканционно ВИП селище край бургаското село Димчево, съобщава в. "Стандарт". Селище няма, но и парите ги няма. Така твърдят руснаците. Версията на българите е друга.
Всеки от бившите съдружници и настоящи врагове се кълне, че е измамен, позовавайки се на документацията на гибралтарска фирма. Единият е сезирал Икономическа полиция, другият търси помощ от съда. По аферата паралелно работи и ДАНС. Всички едновременно търсят къде са потънали руските милиони.
Сагата започва в края на 2004 г., когато в Бургаския съд е регистрирана фирмата "Инглиш вилидж" ООД. 80% от капитала й се държи от гибралтарската "Бизнес секюрити консълтънс лимитид" и 20% от "Росболстрой" ООД. За управител на "Инглиш вилидж" е назначен зам.-председателят на партия "Движение за социален хуманизъм" Ивайло Зартов, който има и 10% собственост в нея. Парите обаче са на руския холдинг "Оскорд", зад който стои депутатът от руската Дума Генадий Гудков. Господинът е бивш полковник от КГБ, а понастоящем зам.-председател на Комитета по национална сигурност на Руската федерация.
В така заплетената схема се вписва и тогавашният руски консул във Варна Евгений Николаевич, който благославя бъдещия бизнес и според Зартов също участва със солиден дял в инвестицията.
Крайната цел на партньорите е да построят огромно английско селище от сто къщи за ВИП клиенти, всяка с басейн и двор от един декар. За проекта е избран суператрактивен терен край езеро до село Димчево, което е само на десетина километра от Бургас.
Съдружниците изкупуват над 500 декара земеделски земи, като половината придобиват със заменки от Бургаска община. Първата копка бе направена през лятото на 2006 г., а тогавашният кмет Йоан Костадинов лично преряза лентата. Градоначалникът обяви, че инвестицията е издействана на високо политическо ниво в Москва.
Грандиозният проект за 60 милиона евро бе рекламиран шумно и обявен за най-голямата инвестиция в цялата Бургаска област.
Градежът наистина започна, но само година по-късно зацикли. В богаташкия комплекс, който вече трябваше да е населен с баровци, са вдигнати всичко на всичко 9 къщи на груб строеж. Никой не купува, защото няма нито ток, нито вода.
Според Зартов спънката дошла от тромавите процедури по промяната на статута на земите и липсата на инфраструктура. Руснаците пък твърдят, че от преведените авоари за строителство, поне 2,5 милиона евро ги няма.
Тоталният разрив между българските и руските партньори настъпи на 19 януари т.г., когато Зартов бе изгонен от фирмата "Инглиш вилидж". На негово място е назначен Роман Ерменко. Два дни по-рано руският депутат Генадий Гудков лично пристигна в Бургас, но среща със Зартов не е имало. Официалният повод за визитата му бе проектът за алтернативно газово трасе, което да минава през България.
Бившият вече съдружник Зартов обяви на пресконференция, че след визитата на Гудков руснаците са откраднали фирмата чрез измама и незаконно са вписали промените. Според него проведеното във Варна общо събрание е нелегитимно, тъй като самият той не е бил уведомен, а руснаците нямали правомощия за подобни действия на българска територия. Зартов твърди, че е измамен, а единствена причина за изгонването му били едни 6 милиона евро. Толкова му дължали съдружниците от Русия срещу неговите 10% участие. От отсрещната страна пък настояват, че милионите им ги няма и са пуснали жалба в полицията срещу Зартов.
"Още миналата година стана ясно, че нещо не е наред. Получихме сигнали, че строежът не върви и че не се плаща на изпълнителите и на работниците. Многократно сме питали Зартов какво става, искахме среща, да даде обяснение. Обещаваше, че ще представи документи за всички разходи, но досега - нищо черно на бяло. Дори не знаем колко пари липсват точно, защото не е представил нито годишни отчети, нито фактури. Представил е разходи само за 2004 и някои за 2005 г. Изпращали сме му и нотариални покани, за общото събрание също знаеше, обеща, че ще дойде, и не дойде", заяви новият шеф на проекта Роман Ерменко.
Зартов пък контрира, че счетоводителят му лично е носел годишните отчети в Москва и има документ за всеки лев.
Че парите на руснаците са изчезнали, в Бургас започна да се шушука още през ноември миналата година. Тогава в морския град дори плъзна слух, че Зартов е отвлечен заради финансови злоупотреби. Бизнесменът наистина изчезна внезапно и мистериозно, но по-късно се появи и заяви, че се е лекувал в санаториум в Банкя от сърдечни проблеми. "Не са ме отвличали, но този слух не беше пуснат случайно. Това си беше чист милиционерски номер за сплашване", каза политикът. Той твърди, че е бил заплашван и дори се страхувал за живота си. Затова решил да даде пресконференция и да огласи кой участва в схемата.Отстраненият бизнесмен се закани да изнесе още по-скандални данни след седмица.
"Никакви заплахи и отвличания не е имало. Ние си търсим правата само чрез компетентните органи", заяви от името на руските инвеститори Роман Ерменко.
Покрай шумния скандал Зартов цитира и името на почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, който получил 75 дка земя край Димчево на стойност 1,1 млн. евро. "Нямам нищо общо с проекта и не зная защо Зартов замесва моето име. Аз просто съм си купил 75 дка като частно лице", обясни обаче Фотев. Той призна, че е наясно със скандала, но няма правомощия да се намеси по никакъв начин за разрешаването му.
Аферата вече е изцяло в ръцете на прокуратурата, съда и ДАНС. Компетентните органи обаче отказват каквато и да е информация дали има злоупотреби с милиони или кражба на фирма. Засега странната история за непостроено английско селище, гибралтарска фирма и много руски пари, попаднали в България, продължава.