Въпреки силния вятър птиците успяха да наберат височина и отлетяха в посока север. Това са първите за 2009 г. прелетни гости, които отбелязаха началото на пролетта.
Природозащитен център „Пода” е единственото място по Южното Черноморие, в което може да се получи информация за сезонната миграция на птиците и да се наблюдават в непосредствена близост. Оттук всяка година прелитат 75 процента от европейската популация на белия щъркел – над 250 хил. екземпляра, 100 процента от европейската популация на розовия пеликан и стотици хиляди други мигранти – хищни и пойни птици.
От 1989 година се извършват и изследвания върху този природен феномен, а събраните данни служат да се добие ясна представа за състоянието на популациите на мигриращите птици. Белият щъркел зимува в Южна Африка, като пролетно време птиците прелитат около 15 хил. км до местата за размножаване в Европа.
По време на последното преброяване на белия щъркел в България проведено през 2004/2005 г. от Българското дружество за защита на птиците, в страната са установени 4 818 размножаващи се двойки.