„Поне плановете за изграждането на трасето на тръбопровода „Бургас – Александруполис” не са свързани с това” – каза Русев. Вариантът, който даваше възможност, тръбопроводът да минава покрай Поморие, никога не е бил на дневен ред. Това е само една техническа възможност, която е разглеждана, тъй като ние сме разглеждали абсолютно всички технически възможности в региона.
Основен вариант, още от 2001 година, е използване на трасето, минаващо през нефтено пристанище „Росенец" и въпреки нашите задълбочени проучвания, по-добро комплексно решение не бе намерено. Комплексно в смисъл, че е съобразено с редица фактори: икономически, технически, екологични, социално въздействие. В тази връзка провеждането на референдум, точно по тази тема, според мен не е нужно, каза Пламен Русев.
На въпрос за предстоящия референдум на 16 май за изграждането на тръбопровода, Пламен Русев заяви: ”Относно общественото допитване, като форма за изразяване на мнението на жителите на даден град, селище мнението на гражданите, експертите, представителите на държавни и местни институции е изключително важно за нашата компания. ”Транс-Болкан Пайплайн” е заложила в своите приоритети диалогичсността, именно, за да може да чува мнението на всеки, каза той.