Това ще стане факт, след като холдингът продаде на държавната фирма "Техноекспортстрой" дела си от 50% в "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ".
Прехвърлянето на акциите ще стане, след като "Техноекспортстрой" покрие направените от БЕХ разходи, свързани с участието на холдинга в проектната компания. Те се оценяват на близо 3 милиона лева. Едновременно с това правителството взе решение към енергийния холдинг да бъде прехвърлена още една държавна компания - "Монтажи". До момента тя беше под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Към момента акциите в "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" се поделят поравно между "Техноекспортстрой" и "Булгаргаз холдинг", чийто правоприемник е БЕХ. Самата проектна компания има 24,5% в международното дружество за изграждане на нефтопровода "Трансболкан пайплайн". Според Стефан Гунчев, шеф на политическия кабинет на строителния министър Асен Гагаузов и председател на борда на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис", излизането на БЕХ от проекта е по предложение на самия холдинг. Целта била в условията на финансова криза БЕХ да може да се концентрира върху приоритетните газови проекти и върху АЕЦ "Белене". Гунчев съобщи още, че не се предвижда на по-късен етап друга държавна фирма да стане акционер в проектната компания. Така "Техноекспортстрой" ще остана едноличен собственик на капитала. От БЕХ не коментираха излизането си от проекта, като обясниха, че изпълнителният директор Галина Тошева е в командировка.