От офиса на “Ибердрола имобилария“ се похвалиха вчера, че вече са се сдобили с всички документи, позволяващи им да построят мегакомплекса “Корал бийч елит“ върху терен от 236.6 дка. “Получихме строително разрешение от общинската администрация в Царево и ще изградим луксозен хотел, жилищни постройки с 2500 апартамента, търговски зони, спортни съоръжения, плажен клуб и общи части. Селището ще разполага с 800 метра излаз към плажа “Корал бийч“, заяви Ивелина Паунова от “Ибердрола“.
Бъдещият комплекс ще се простира до самия плаж, което е забранено от приетия миналата година Закон за устройство на черноморското крайбрежие. Кметът на Царево Петко Арнаудов обаче уточни, че в случая няма нарушение, понеже подробният устройствен план на местността е приет преди 2008 г., когато законът все още не е действал. По тази причина и издал строителното разрешение на испанците. “Те са закупили два терена, които преди време бяха реституирани като земеделски земи“, обясни кметът. Точно до тези два терена се намират и дюните на къмпинг “Корал“.
Миналата година шефът на Асоциацията на парковете у нас Тома Белев предупреди, че инвестиционните планове на “Ибердрола имобилария“ ще унищожат пясъчните образувания. Представителката на испанците обеща, че те ще бъдат опазени. Същото увери и царевският кмет. “Те имаха амбиции да купят и терена с дюните, но мисля, че не успяха“, каза Арнаудов.