Според Димчев е имало ловци, който са отстрелвали по 40 гъски. Той призна, че през почивните дни е имало и много бракониерски набези, предаде "Фокус".

"От Регионалното управление по горите - Бургас направиха доста проверки и над 10 групички ловци бяха санкционирани", каза управителят на „Пода".

Минусовите температури се отразяват негативно на голяма част от птиците по отношение на проблемът за намирането на храна. По-голяма част от пернатите се хранят с растителност, която в момента е покритата със сняг. По думите на Димчев птиците нямат възможност да се хранят и предприемат хранителна миграция, която ги изтощава.

Голяма част от птиците предприемат дълги пътувания на юг в посока Турция и Гърция. „Птиците, които остават при нас използват голяма част от натрупаната енергия за да търсят храна", разказа Димчев.

Допълнителен проблем за птиците се е оказала и силната ловна преса през почивните дни. Управителят на „Пода", че при минусовите температури, които сковаха областта се е наблюдавало дори замръзване на морето по неговите брегове.

„Препоръчвам на гражданите, когато имат данни за бедстващи птици да подават сигнал на зеленият телефон на Регионалната инспекцията по опасване на околната среда и водите", апелира Димчев. Подобни обаждания могат да се направят и на телефон 112 или на дежурните в Община Бургас.

"В защитеният център „Пода" постъпват много сигнали за бедстващи птици, като това са предимно водолюбивите птици. Проблеми имат и хищните птици, тези които биват удряни от автомобили", каза Димчев. Той признава, че не винаги от Центъра имат възможност да реагират навреме. „Голяма част от бедстващите птиците изпращаме в Центъра за редки видове в Стара Загора. В „Пода" има създадена волиера, за временен престой на бедстващи птици. "В България така стои законодателството, че нямаме законовото право да оказваме специализирана медицинска помощ на птиците, всичко извършваме на доброволни начела. Всички птици в опасност трябва да преминават през РИОСВ", каза още Димчев.