Събраните данни сочат, че на територията на Бургаска област с подобно заболяване са около 8000 човека. Ако се включат и диабетиците в рискова или таблетна форма цифрата нараства и до около 10 000, допълни още Жекова пред "Фокус".

Според нея, засега диабетиците в Бургаско са доволни от последния вариант, приет от здравното министерство – да се доплащат само 3 вида инсулин, но в замяна на това игличките да бъдат безплатни. Така, според нея, ставало възможно диабетикът и неговият лекар сами да преценяват с кой инсулин точно да се провежда лечението.

Да бъде създаден реален национален регистър на диабетно болните лица настояват от Регионалния съюз на диабетиците в Бургас. Според Жекова, нуждата от създаването на подобен регистър е належаща с оглед пълното обхващане на болните от диабет лица в страната и проследяване както на тяхното състояние, така и на начините, по който се провежда лечението при тях.

Предложението на бургаския съюз е националният регистър да бъде изведен от местните регионални структури с помощта на семейните лекари, които отблизо следят състоянието на болните, уточни Жекова. Тя допълни още, че към момента следствието от липсата на подобен национален регистър е лечението на парче на диабетно болните лица, както и липсата на дългосрочна национална програма, в която превенцията на диабета да бъде водеща насока.

Драстично спадане на възрастта сред заболелите от диабет в Бургаско регистрират от Регионалния съюз на диабетиците в Бургас. Наблюденията са, че все повече млади хора на възраст 27 – 39 годишна възраст стават жертви на коварната болест. Според Жекова, причина за това са стресовите ситуации, в които през последната година са поставени младите хора – трудно намиране на работа, липса на перспектива за развитие.

Сред рисковите фактори, които също спомагат за спадане възрастта на диабетно болните лица е и тютюнопушенето, нерационалното хранене и затлъстяването при децата. „Това са фактори, които отпушват необратимо диабета”, уточни председателката на съюза. Тя посочи, че вариант за излизане от това положение би било създаването на национална дългосрочна програма за превенция на заболяването, акцентите в която да бъдат освен ранното откриване на диабета, така и ранното му лекуване. Към момента най-малкият пациент, болен от диабет в Община Бургас, е на 3 години, посочи още Жекова