Става въпрос обаче за добрите имоти, а това определение включва атрактивна локация и качествено изпълнение, уточняват от сдружението. Логично цените на добрите имоти да се стабилизират, офертите, които отговарят на тези изисквания са малко и няма тенденция да стават повече, тъй като повечето строителни фирми нямат нови проекти, коментира Диана Иванова от „Омега”.

Когато говорим за атрактивен имот, на първо място трябва да имаме предвид разположението, около 70% от цената зависи от него, казва Стефка Томова от „Явлена”. Според нея локацията включва няколко определящи елемента – както район на града, така също ниво на инфраструктурата, разположени в близост детски и учебни заведения, търговски обекти, паркоместа. Останалите 30 % от цената са свързани с качеството на строителните работи, допълни Томова.

Клиентите трябва да са критични към офертите, най-доброто предложение не винаги е това с най-ниска цена, въпросът е какво ще получите срещу нея, смята Снежана Пашова от „Сан Сити”. Според нея цените на недвижимите имоти в Бургас са стигнали минималните си стойности и не е изключено в края на годината плавно да започнат да се вдигат.

700 евро за широк център и 600-650 евро за „Славейков” и „Изгрев” са нивата, на които се отчита интерес. Това, което категорично отличава 2010 от миналата година е динамиката, през 2009-та телефоните на брокерите просто бяха замлъкнали, сега интересът постепенно се събужда, коментират от местната структура на сдружението за недвижими имоти. Позитивен знак е и търсенето на парцели за къщи в близките до Бургас Сарафово и Ветрен.