Това обявиха от прокуратурата вчера, когато най-сетне станаха ясни резултатите от проверка, наредена още през септември 2006 г. от Висшия съдебен съвет. За резултата още през ноември 2006 г. е информиран наследникът на Станков Георги Петканов.

Въпросът с правото на строеж, което ВСС така и не е реализирал, стана актуален покрай скандала с магистратите, чиито роднини са получили същото право в Приморско. Казусът с базата върви паралелно с предложението Станков за откриване на районен съд в морското градче. ВСС открива съда, но ВАС отменя това решение. Въпреки това офертата на кмета Димитър Димитров към ВСС за право на строеж е подновена. ВСС обаче приема, че поведението на кмета е подозрително.

“За мен е дълбоко неморално да ни прави такива жестове, което в широк поглед е една провокация към подкуп. За мен тук има елементи на корупционност“, казва шефът на Върховния касационен съд тогава Иван Григоров по време на заседанието на ВСС на 27 септември 2006 г.

Прокуратурата не е проверявала кой е инициирал разговорите за базата на ВСС - кметът или министърът. Станков също не е търсен, защото не това е бил предметът на проверката, обясниха от ВКП. Единствено е потърсено обяснение от кмета Димитров. Самият Станков не бе открит от “Сега“ за коментар.