Това съобщи русенецът Мирослав Славчев, който е негов представител у нас, предаде БТА.

Бернабе в момента се занимава с обучeнието на висококвалифицирани водолази в т.нар. система technical diving /техническо гмуркане/. Това той прави, обикаляйки интересните места на планетата и разкривайки пред желаещите тайните на дълбочинното гмуркане.

Когато бях при него, за да изкарам моя технически курс, ми каза, че никога не е идвал да се гмурка в Черно море, а му е любопитно, тъй като тук видимостта е лоша, условията са тежки, а има разкошни потънали кораби, има страшно много история във водата, разказа Мирослав Славчев.

Така вече е сформирана е група от 11 души, основно българи, които ще бъдат първите му курсисти у нас. След около седмица ще започне обучението на висококвалифицирани водолази в базата на водолазен център в Созопол. Първите стъпки в обучението при световния шампион по дълбочинно гмуркане ще съдържат ползването на специфичната техника и екипировка.

В Созопол има интересни подводни обекти - корабът "Родина", който се е натъкнал на мина и е потънал преди много години. Той се намира на дълбочина 40 - 45 м и е идеален за обучение, обясни Мирослав Славчев. Другият кораб е "Пионер", бившият флагман на българския риболов, потопен като изкуствен риф на по-малка дълбочина.