В града са се събрали около 200 души, недоволни от решението на областния управител на Бургас Константин Гребенаров, който преди два дни наложи забрана за използване на плажа заради данни за повишен радиационен фонд до два пъти. Според протестиращите заливът "Вромос" - между Бургас и Созопол, е съвсем чист.

Има хора, които са го ползвали с години, но по техните думи няма такива, които са се разболели заради завишена радиация. Собственици на хотели се оплакаха, че заради забраната има туристи, отказали резервациите си. В града са се събрали около 60 души, недоволни от решението на областния управител на Бургас Константин Гребенаров, който преди два дни наложи забрана за използването на плажа заради данни за повишен радиационен фонд. Според протестиращите заливът е съвсем чист. Има хора, които са го ползвали с години, но по техните думи няма такива, които са се разболели заради завишена радиация. Собственици на хотели се оплакаха, че заради забраната има туристи, отказали резервациите си.

Заливът Вромос е предпочитано място за къмпингуване. Той се намира между Бургас и Созопол. Заливът “Вромос“ е проблем заради различни интереси и желания да се ползва дори и за сметище на отпадни средства, коментира вчера екоактивистът Манук Манукян пред БНР по повод забраната да се използва плажа заради високо ниво на радиация. Не вярвам да е толкова завишена радиационната активност, подчерта екологът. Решението за затваряне на плажа бе взето след като д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда, както и други контролни институции, като РИОКОЗ, Басейнова дирекция, изказаха становище за възможен здравен риск при плажуване на ивицата в залива "Вромос" край Черноморец.