Според тях децата са обект на дискриминация, тъй като заради отказа на родителите им да ги имунизират, търпят щети от страна на държавата. С подаването на жалби срещу Министерството на здравеопазването и Министерския съвет майките целят отмяна на задължителния характер на ваксинирането.

Делото е образувано на 22 юни тази година във Върховния административен съд. В жалбата си майките посочват, че наредба от 2005 година, която коментира задължителното ваксиниране на децата, противоречи на Конвенцията за правата на човека. Майките твърдят още, че бележките, които се издават от личните лекари в уверение на това, че децата са имунизирани по календар, натоварват финансово семействата. Освен че се лишават от детски, хлапетата без имунизации не се приемат в градини и ясли, което също е форма на дискриминация, коментират майките.

Според тях препоръчителният характер на ваксините не би довел до разпространение на епидемии. Тя верват, че шансовете за спечелване на делото срещу здравното министерство, са стопроцентови. Каузата има голяма обществена подкрепа. Дали майките ще надделеят в съдебния спор, ще стане ясно след произнасянето на Върховния административен съд. Основното, за което настояват майките, е ваксините да не са задължителни, и за всяка интервенция да има задължителен подпис на пациента или неговия настойник.