Мало и голямо се втурна по аптеки, за да се запаси с профилактичното средство в такива случаи. “Цял ден сме били в морската градина, децата се търкаляха по пясъка, а трябвало да сме затворени у нас “, обясняваше притеснена жена в аптеката до болницата, пише в. "Стандарт".

Майки нажежиха телефоните с предупреждения към приятелки, бременни и семейства с малки деца за йодна профилактика ”Вземете йод , информацията е неофициална, но за всеки случай”, бяха най-честите предупреждения. Параноята се пренесе и във Фейсбук, след като известната бургаска актриса Аглика Бояджиева написа на стената си “Обадиха ми се по телефона, че в Бургас има повишена радиоактивност. Някой чул ли е нещо и ако има защо се мълчи ?” Опасения, тревоги, ирония заваляха из социалната мрежа.

Притеснени майките отвориха “БГ мама” за съвети и мнения. Пет капки йод в чаша вода беше най-честата рецепта за профилактиране. Още в неделя вечерта йодът бе изчерпан по аптеките в “Меден рудник” и “Зорница”. В понеделник фармацевтите и по центъра клатеха глави. Още сутринта хората се редяха на опашки за шишенцата, основно майки с деца и баби, обясняваха аптекарите.

Жените взимали по няколко шишенца за всеки случай. Един от алтернативните съвети бил намазване на ходилата с йодасепт. Препоръката била медицинска, коментираха таксиметрови шофьори от “Меден рудник”. “Вчера сме замервали стойностите, радиационният гама фон е в рамките за нормалното за Бургаска област”, обясни шефът на ГЗ Бургас Йордан Лозев.

По думите му при минимален риск от радиационно облъчване хората задължително ще бъдат известени. "Това е някаква истерия, нямаме указания за действия, не е възможно джипита да предписват йод", коментира председателят на бургаските семейни лекари д-р Петко Желязков.