Мотиви за искането са драстичното орязване на средствата за инвазивна кардиология и животоспасяващи процедури, се посочва в съобщението на института, чийто четири болници - в Плевен, Варна, Ямбол и Велико Търново са най-потърпевши, предаде "Фокус".

В края на м.г. стана ясно, че за 2011 година цените на клиничните пътеки за кардиология са намалени с 20-30%. Така например за лечение на остър миокарден инфаркт на преминал пациент болницата е получавала 5500 лева, а от 2011 г. НЗОК ще плаща 4100 лева. Освен острия инфаркт, най-ощетени са пътеките за лечение на нестабилната стенокардия, на хронично коронарно болни със стентове и др.

Сега от Българския кардиологичен институт искат оставките и на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова и на националните консултанти по инвазивна кардиология Юлия Джоргова и Божидар Финков. "Последните двама са консултантите, по чиято „препоръка” драстично са орязани средствата за инвазивна кардиология, а животоспасяващите модерни процедури са ограничени до 8 на ден", твърдят още от института. Оттам заявиха, че причината за въвеждането на "този абсурден стандарт, който лишава хиляди пациенти" от животоспасяваща навременна помощ, са лични.

Всичко това е подробно изписано на билборда, за да могат пациентите да знаят кой „източва” бюджета на здравеопазването, като в същото време ограничава достъпа им до модерна медицинска помощ. От БКИ посочват, че за три години - от 2008 г. досега, смъртността от инфаркт в страната е намаляла с 50 процента благодарение на инвазивните процедури, извършвани в тези болници.