Освен това районът е и все по-атрактивна дестинация за познавателен и екотуризъм. До момента наетата от сдружението почистваща фирма е събрала и извозила 47 товарни камиона или около 300 куб. метра боклук само от южните брегове на езерото, съобщи Дарик.
Почистването продължава и ще обхване, както нерегламентираните сметища по западните и северните брегове на солената лагуна, така и дюните между Поморие и Ахелой.

Преди броени дни на Поморийско езеро бяха открити два туристически маршрута - ботанически и орнитологичен и една от целите на почистването е именно да разчисти от боклуци някои от най-подходящите места за разходка и наблюдение на биоразнообразието. Мероприятието се осъществява в рамките на проект "Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро ", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013".