По думите й тази година ремонтите ще бъдат насочени към доста детски градини на територията на община Бургас, предаде "Фокус".

Към фонд "Енергийна ефективност" общината има склюени договори за ремонтиране на няколко детски градини. В ЦДГ 11 ремонтът вече е към приключване. Договорите за ремонт са сключени за ОДЗ 9 "Делфин" в к-с "Меден рудник", ОДЗ 10 "Славейче" в "Меден рудник", ЦДГ 31 "Веселушко" в к-с "Изгрев" и ЦДГ 10 "Слънце" на ул. "Оборище".

"Имаме фирми –изпълнители и следващата седмица ще влезат и ще започнат ремонтните дейности. Те включват външна изолация, нови отоплителни инасталации там, където се налага, особено в градините в "Меден рудник" ще бъдат с нов вид отопление", каза още Таралова.

Към ремонтните дейности ще бъде включена и ЦДГ 5 "Златна рибка". Вече е избрана фирмата-изпълнител и следващата седмица започва ремонтът, както и в ЦДГ 28 "Детелинка" и "Славейче". Предстои да бъде избрана фирма-изпълнител за детските градини в Маринка и Твърдица, както и за ЦДГ "Пламъче". Общата стойност на ремонтните дейности В ЦДГ 5 "Златна рибка" е 160 000лева. Към фонд "Енергийна ефективност" средствата, които ще бъдат усвоени са около 60 500 лева. Те ще бъдат използвани за подобряване на енергийните характериситки на сградата, ще бъде извършено саниране, ще се монтира външна топлоизолация, както и помещенията ще бъдат отоплявани с подходящи климатици, които ще отговарят на пространството, на обема на помещенията. Освен това с останалите 100 000 лева, които са осигурени от общинския бюджет, ще бъдат насочени към подновяването на обзавеждането на детската градина, защото тя фукционира като такава от 1957 година и обзавеждането е много старо и амортизирано.

"Тя беше единствената градина, където нямаше обособено дворно пространство. Ще бъде изградено място за отдих, детски площадки,сенници и пейки. Надяваме се, че за новата учебна година всичко това да бъде приключено. В момента в детската градина има 4 възрастови групи т.е. около 150 деца. Групите ще бъдат две по време на ремонта, като той ще бъде поетапен и няма да се засегне лятната организация на градината. Децата ще посещават спокойно детското заведение", уточни директорът. Тя каза, че публично-частните партньорства са от доста години като общинска програма и доста градини са подали документи за ремонт и има одобрени.

"В някои от тях текат ремонти.Те са насочени предимно към обособяване на дворните пространства, в зависимост от нуждите на детското заведение. Със средствата от делегирания бюджет директорите там, където се налага, правят козметични ремонти", добави Таралова.