Организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества, работила на територията на Бургас от декември миналата година бе неутрализирана в резултат на работата на служители от сектор "Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас.

Криминалистите наблюдавали групата и вчера пристъпили към акция за задържането на общо седмина. Четирима са дилъри на улично ниво - 45 годишната М.А/21 г./. К.П./23 г./ Х.Т. и 24 год. Д.Г./24г./, от Бургас. Задържани са и още трима – междинни зареждачи /като ниво в престъпната йерархия над уличните дилъри/, които осъществявали връзката с организатора на групата. Те са Г. К./29 г./, И. С./28 г./ и И. А./21 г./, също от Бургас. Лидерът – Н.К, 27 годишен бургазлия, също е задържан.

При обиските и претърсванията в домовете им са намерени и иззети: 450 дози хероин /приблизително общо тегло 45 грама/, пушка – карабина, ловна пушка, 51 бойни патрона с различен калибър и модел. Сред намереното при процесуално-следствените действия е и електронно устройство за заглушаване на радиочестоти, 5 капсул-детонатора и 2 проводника за електрическо взривяване, четири бойни пистолета, сред които и със заличени номера.

Специализираната полицейска операция е проведена под прякото ръководство на Бургаска окръжна прокуратура. Иззетите вещи са предадени за експертизи за установяване на евентуална съотносимост към други извършени престъпления на територията на Бургас и страната. Спрямо първата група задържани е постановена постоянна мярка "задържане под стража", спрямо втората и организатора е наложена мярка "задържане под стража за 72 часа", като предстои искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".