Там е открита компютърна конфигурация и принтер-скенер, чрез които са изготвяни фалшиви банкноти с номинал 10 лева.

В момента на изготвяне е задържан 50-годишният Д.Г. от Бургас, криминално проявен. Той е съден за фалшификация на пари, излежал присъда в бургаския затвор и пуснат на свобода от януари тази година.

Спрямо него е повдигнато обвинение за изготвяне на неистински или преправяне на истински парични знаци, като му е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Предвиденото наказание в закона е от 5 до 15 години затвор.

Установено, е че мъжът ползвал няколко човека за разпространители на "готовата продукция". Към момента на задържането на бургазлията е констатирано, че работният процес е бил в начална фаза, като са установени близо 70 броя заготовки за 10-левови банкноти.

До неутрализиране на печатницата се е стигнало след проверка и задълбочена работа от страна на полицейските служители по сигнали, че се готви пускане в обращение на голям брой подправени парични средства от различни копюри.

Целта на "печатаря" била подправените пари да бъдат използвани при търговията с животни около Великденските празници, предвид занижената бдителност от страна на животновъдите и липсата на възможности за проверка на оригиналността на банкнотите.

Произведени са банкноти с по-нисък номинал - 10 и 20 лева, тъй като това не би усъмнило търговците при сключване на сделката, каза говорителят на бургаската полиция Цвети Рандева. Тя обясни, че самите банкноти са били сканирани и впоследствие им е добавян цигарен бандерол, за да се симулира разноцвеността на лентата.

Същите обаче не разполагали с воден печат, нито с характерните релефни очертания, получавани при пресоване на машина с многотонен натиск.