Официалната церемония бе на Терминал Изток 1 на порта.

Вижте снимки >>

Трафик кулата в Бургас може да бъде завършена до ноември. Стойността й е 1 796 000 лв., а финансирането е по ОП "Транспорт".

Четириетажната кула ще се намира до Морска гара. Основната й задача е да увеличи безопасността при корабоплаване, както и да даде по-добри условия при спасителни акции.

С изграждането на единно електронно гише, ще се повиши и качеството на обслужването. Оперативният център по управление на трафика ще наблюдава движението на корабите на юг от Емине.

Очаква се и скоро да започнат строителните дейности по бургаската жп гара, която трябва да бъде ремонтирана основно, каза зам.-министърът Петър Киров, цитиран от БГНЕС.

Забавянето на дейностите се налага, заради обжалване на избора на изпълнител. Той подчерта, че в сектора на водния транспорт, в оперативната програма, има най-малко усвоени средства.

Утре ще бъде направена и първа копка на трафик кулата във Варна по Оперативна програма „Транспорт“. Общата стойност на инвестицията на двете кули е около 4 млн. лева и включва проектиране и изграждане на двата брегови центъра, доставка и монтаж на машини и съоръжения.