На церемония в сградата на ОДМВР-Бургас шефът на полицията комисар Милен Димитров награди с благодарствени грамоти двамата мъже.

Отличен бе 25-годишният бургазлия Христо Мирчев, задържал в късния следобед на 5 декември миналата година един от въоръжените и маскирани нападатели на златарски магазин на ул. „Александър Велики”.

Младият мъж се втурнал след грабителите и успял да настигне единия от тях. Съборил го на земята и успял да го обезвреди, въпреки намиращия се в нападателя пистолет.

Самият Мирчев каза, че и в момента да му се наложи да помогне на полиция, би го направил без да се замисли и без да изпита страх.

За неутрализирането на въоръжен нападател, извършил грабеж преди броени дни в пътнически автобус по линията Бургас – Несебър, пък бе отличен шофьорът на автобуса – 62-годишния Иван Добрев.

С риск за собствения си живот и подразнен от демонстрираната от нападателя наглост, Добрев избил насочения към колежката му – кондукторка пистолет, повалил маскирания и го неутрализирал до идване на полицейските служители.

Иван Добрев е с 40-годишен стаж в системата на транспорта, като споделя че до момента не се е сблъсквал с подобен случай. Изненадан е и от постъпката на 34-годишния нападател от с. Равда, който дни след получената присъда от Несебърския районен съд е обсебил лек автомобил от великотърновец, шофирайки го след употреба на наркотични вещества, за което получил още две бързи полицейски производства.

Иван Добрев също не счита себе си за герой, но е убеден че ако живота отново го постави в рискова ситуация, би реагирал по аналогичен начин без да се страхува.