Вчера, след двучасов скандал и въпреки протеста на собственици на павилиони за цигари и вестници, Общинският съвет в Бургас одобри промени в общинската наредба за преместване на обекти. Мнозинството на ГЕРБ, с подкрепата на ДПС, даде възможност на една фирма да наема повече от два павилиона.

Така общинските съветници отвориха вратите за веригата Lafka, която се свързва с Делян Пеевски. Официално тя е собственост на "Табак Марект" - дружество на "Булгартабак холдинг".
Против промяната бяха общинарите от СДС, БСП и НФСБ. Според техни съветници това е начин за непочтено развитие на бизнеса.

Димитър Людиев, водач на ГЕРБ в Общинския съвет в Бургас, обаче заяви пред БНР, че най-силният мотив, който го води да подкрепи такова решение е, че трябва да има равни възможности за всички търговци в града.

"Аз се занимавам дълги години с малък и среден бизнес, имам достатъчно опит и за мен винаги в политиката са липсвали равни условия за конкуренция. Това, което съществуваше в нашата наредба, се заобикаляше много лесно. Всички търговци, които бяха вчера в залата, имат по няколко павилиона", коментира той.

Людиев подчерта, че не е имал никаква комуникация с управлението на ГЕРБ, решението било на бургаската група общинари.

Той призна, че в Бургас почти винаги срещат подкрепата на ДПС, но и на "Атака", а никой нищо не казвал за тях. Споед него местните парламенти трябва да защитават местните интереси.

"Бургас е много далече от Кърджали и решението няма нищо общо с кърджалийското кафе. Самият факт, че групите, които са подкрепили това решение говори достатъчно, че няма разпоредби от по-високо
", каза още Людиев по повод коментарите за сближаване позициите на ГЕРБ и БСП след кафето, което изпиха лидерите им Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали.

Боян Иванов, един от бургаските партньори на Lafka, пък коментира пред bTV, че дребният бизнес не е застрашен:

Какво са 16 павилиона при 500 обекта? Каква конкуренция, какъв монопол е това?! Заемаме тези места, които ги обслужвам за вестници от 20 години, техни места не заемам!".