Решението на магистратите излезе вчера, непосредствено след като бе поправена общинската наредба и бе преодоляна пречката една фирма да няма правото на повече от един обект, въпреки протестите на местните търговци.

Административният съд отмени текстове от по-старо решение на ОбС, което разрешаваше повече от един павилион да държи търговец, който продава в него едновременно вестници, цигари и пакетирани храни.

Тези текстовете бяха оспорени в съда от бургаската асоциация за дребния и среден бизнес. Те смятат, че промяната в наредбата от миналата есен облагодетелства  веригата за търговия с цигари и вестници - Lafka. 
В средата на февруари съдът спря временно изпълнението на наредбата до окончателното произнасяне по казуса вчера.

С решението на магистратите сега Lafka няма право да продава накуп вестници, цигари и пакетирани изделия. На монополиста ще се наложи да избира какви стоки ще изложи в лафките - цигари и пакетирани стоки, или само вестници.

Решението на административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Неформалият лидер на дребните търговци Николай Димитров се закани, че ще продължат борбата срещу настъпващия монополист. Той и колегите му са притеснени, че ако Lafka се настани в Бургас над 500 дребни търговци ще фалират.