С брошури МВР предвижда да предупреди туристите по летните курорти за съществуващите опасности, обяви вътрешният министър.

Цветлин Йовчев и посланикът на Великобритания Джонатан Алън дадоха брифинг след среща на вътрешния министър с посланици и представители на дипломатически мисии на страни, за чиито граждани България е предпочитана туристическа дестинация.

Друга мярка, която полицията ще прилага, освен засиленото присъствие на униформени, е осигуряването на повече преводачи.

Ще бъде направено и всичко възможно ПОС терминалите в районните по Черноморието да приемат плащания и от чужди банкови карти.

Йовчев обяви, че ще има промяна и в начина, по който патрулните полицаи ще вършат работата си. Ще бъдат проведени и разговори с мениджърите на хотелите, които от своя страна също да предупредят туристите за опасностите.

Той заяви, че към момента директни заплахи за чуждите туристи, които да произтичат от бежанците, от засиления миграционен натиск или от ситуацията в Украйна, няма.

"Анализът на силовото министерство сочи, че такива заплахи не могат да се очакват по време на летния сезон", обясни той, цитиран от БГНЕС.

По думите му, изминалият зимен туристически сезон бил добър. Няма регистрирани тежки престъпления спрямо чуждестранни туристи, намалели са кражбите.

"Искаме туристите ни да остават доволни, щастливи и да харчат много пари, а след това да се върнат безпроблемно у дома си", посочи английският посланик Джонатан Алън.