Тя пристигна за да разясни промените, които ще настъпят с разкриването на първия в страната модерен спешен блок на територията на областната болница, който ще покрива нуждите на цялата област, чрез изграждането на филиали в 10 от общо 13-те общини, предаде Дарик радио.

Новото звено, което ще бъде комплектовано и с обновен кръвен център се финансира от държавата и ще покрива по проект 90 на сто от спешността по Южното Черноморие. Кметът на Бургас Димитър Николов изрази желание в града да се приемат и обработват 100% от спешните случаи.

"Това на този етап не е възможно. Единствената болница, която поема спешността 100% в страната е "Пирогов". Причината е не само в добра апаратура, но и в нужното по критериите наличие на медицински кадри. Сигурна съм, че с обособяването на университетска болница в Бургас, след откриването на филиал на медицински университет в града, тук ще можете в бъдеще да поемате цялата спешност", каза здравният министър.

Според д-р Андреева би било удачно да има високотехнологични медицински центрове в двата края на България, в случая столицата и Бургас, като добра локация.