От страна на фирмата, ангажирана със сметосъбирането и сметоизвозването са предприети мерки за подобряване на работата и поддържане чистотата в града, обясни директорът дирекция "Околна среда" в община Бургас Павлин Михов пред "Фокус".

В тази връзка фирмата е осигурила 2 броя сметосъбиращи машини с обем на коша 10 кубика, предвидени за централната градска част. Фирмата осигурява и още 4 броя бордови коли, които са за използване на едрогабаритни и строителни отпадъци по сигнали на граждани.

От март в Бургас се прилага нова система за извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци.  По сигнал на гражданите фирмата осигурява автомобил и хора, които извозват отпадъка буквално от сградата, където е ремонта до определеното за целта място. Това касае само отпадъци от ремонти в жилища до 3 кубика.

Фирмата осигурява и 600 нови контейнера 1.1 кубични метра с капак, снабдени с педал за отварянето им.

"Опитваме се да налагаме събирането на отпадъци в такъв тип съдове с идеята те да са затворени, но има още какво да се желае, защото някои недобросъвестни граждани оставят контейнерите отворени. Идеята е те да са затворени и при вятър отпадъците да не се разпиляват", каза Михов.

За съставните селища и кварталите извън града има 1000 нови кофи, които се очакват до средата на август. Ще бъдат подменени и около 250 улични кошчета за отпадъци най-вече в пешеходните зони.

От 1 юли фирмата е създала екип от 10 човека за почистване на контейнерните площадки, а допълнително има и два дежурни екипа сметосъбирачи за събота и неделя, които са извън графика на сметозивозване на съдовете в Бургас.

По думите на Михов, тези 2 автомобила през почивните дни събират отпадъците и обслужват точки, на които се налага контейнерите да бъдат изпразнени втори път за деня.

От 1 юни фирмата е с лятно работно време до 15 септември т.е от 4.00 ч. започва сметосъбирането и сметозивозването в града. То се извършва ежедневно в града, а в кварталите и съставните селища извън градската територия, е веднъж седмично.