Пътната агенция ще прехвърли на община Бургас стопанисването на улиците "Стефан Стамболов" и "Струга", а общината ще предаде за управление на държавната пътна администрация улиците "Професор Якимов" и "Крайезерна".

По този начин транзитното движение ще бъде изнесено извън 5 жилищни квартала - "Славейков", "Зорница", "Братя Миладинови", "Изгрев" и "Възраждане", ще се повиши безопасността и удобството при пътуването, както и опазването на околната среда в областния град.

Това е договорено на срещу между председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура"Стефан Чайков и кмета на Бургас Димитър Николов, съобщиха от агенцията

Чайков и Николов са се уточнили през есента двете институции координирано да кандидатстват за финансиране от европейските фондове с проект за изграждане на 4-лентов път на ул. "Крайезерна".

Работният проект е изготвен от община Бургас и за изпълнението му са отчуждени необходимите имоти, е уверил Николов.  С изпълнението на този обект и на пътен възел "Запад" транзитното движение на тежкотоварни и леки автомобили ще се изнесе изцяло извън централната градска част.

Чайков е подчертал, че през септември, след приключване на активното пътуване към черморските курорти, ще започне предвиденият ремонт на пътя Бургас - Сарафово. За изпълнението му от бюджета на агенцията са осигурени 1,2 млн. лв.

Миналата седмиця беше пуснат пътен възел Българово на АМ ”Тракия”. Очакванията са т.нар. далечен северен обход да облекчи значително трафика към Бургас в разгара на летния сезон