"Каменна котва на Щастието" на Добрин Вътев, "Шепотът на морето" на Огнян Петков и "Симфония от дълбините" на Атанас Стоянов са трите нови скулптури от камък, които ще привличат вниманието на жители и гости с екстравагантния си дизайн.

Произведенията са обединени от темата за морето, но всяко от тях има своя история.

Върху каменната котва на щастието ще бъде гравиран символът на слънцето, който носи послание за вечността на духа. Тук ще бъдат инструктирани името на града - Бургас, и годината - 2014-та.

"Шепотът на морето" свързва две раковини, като заради спираловидната форма се получава универсална матрица, символ на вечността. Римляните са вярвали, че който се докосне до раковина ще има просперитет, дълъг живот и щастие.

"Симфония от дълбините" изобразява древния музикален инструмент лира. Смята се, че звуците, които отекват от струните на инструмента, са сакрални и магични, могат да докоснат най-съкровените кътчета на човешката душа, затова и морските сирени са използвали лирата, когато са искали да запленят своя любим.

Произведенията са изработени в рамките на проект "Бургаска среща в камък" за период от 15 дни, в сътрудничество с ученици от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Учениците не само са наблюдавали цялостния процес на изработването, но и са участвали в него, което е и основната цел на проекта - изкуството да търси свои последователи.

Проектът е финансиран от Община Бургас.

Официалното откриване на експозицията ще се проведе на 30 юли от 19.00 часа в двора на Графична база "Тодор Атанасов" в Приморски парк.