Председателят на съда съдия Боряна Димитрова представи финансовото му състояние на нарочна пресконференция, предаде "Фокус".

Недостигът на средства е от юли. Тя прогнозира, че плащанията за консумативи и услуги ще спрат първи.

Към момента съда има около 4 хил. лева неразплатени разходи, но няма опасност от спиране на водата и тока. Ситуацията е била аналогична през 2001-2002 г, когато съдът е нямал пари и за заплати дори.

Бюджетите в частта за издръжка са свършили в Районните съдилища- Бургас, Несебър и Средец, а в останалите съдилища от региона до края на август - средата на септември, също ще са приключили средствата. Това не означава, че са спрени плащанията към ВСС, както и че ще спрат да се гледат дела.

Съдия Димитрова обясни, че съдът е второстепенен разпоредител на бюджетни средства, всяко плащане се разрешава от съдебния съвет.

"Бюджетът не е надскочен, ние сме в рамките му, но той е своеобразна прогноза по отношение на събираемостта, която е съпоставима към предходните години. Събрали сме над 1 млн. лв. от такси. Ние не сме самоиздържащи се. ВСС е направил прогноза за всички съдилища. При първостепенния разпоредител се е получил дефицитът",
обясни  Димитрова.

До момента за последните 5 години БОС се е вмествал в бюджета си, но ако до септември не се разреши проблемът ще изпаднат в просрочия.

Обяснението на ВСС за липсата на тези средства е, че Министерството на правосъдието не е гласувало допълнителното постановление за увеличаване бюджета на съдебната власт.

"Надяваме се ВСС да намери решение по въпроса. За момента липсата на консумативи по никакъв начин няма да се отрази на гледането на делата, изпадали сме в тази ситуация и преди", каза още председателят на БОС.

Преди десетина дни Висшият съдебен съвет съобщи, че съдилищата и прокуратурите имат пари за още две седмици.