Решението за протестните действия бе взето днес на извънредно Общо събрание на "Съюза на собствениците-Слънчев бряг", съобщи председателят на Управителния съвет на сдружението Елена Иванова, цитирана от БТА.

На протеста собствениците на хотели ще поставят неотложни и чакани с годините за разрешаване проблеми, касаещи туризма и туристическата индустрия.

Основните и приоритетни искания на хотелиерите ще бъдат обобщени в Платформа, която ще бъде изпратена до служебното правителство, в деня на неговото обявяване, заяви Иванова.

Хотелиерът Венелин Ташев каза, че той и колегите му ще настояват за структуриране на самостоятелно Министерство на туризма, обособяване на националните курорти като самостоятелна единица, набелязване на мерки от страна на държавата за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт.

Като неотложни за разрешаване проблеми Елена Иванова посочи инфраструктурата в региона - изграждане на четирилентов път от Летище-Бургас до курортен комплекс "Слънчев бряг", създаване на звено "Туристическа полиция" към МВР, увеличаване на числения състав на Районно управление "Полиция" - Несебър, преразглеждане на визовата политика на страната.

Хотелиерът Веселин Налбантов каза, че с проблемите в туризма ще бъдат запознати всички политически сили по време на тяхната предизборна кампания.

Специална Декларация ще им бъде предоставяна по време на срещите с представители на "Съюза на собствениците-Слънчев бряг". С документа Сдружението ще настоява за гаранции, че исканията на хотелиерите ще се случат и проблемите в курорта ще бъдат разрешени.