Плажуващите трябва да бъдат нащрек и да не предприемат излишни рискове, съобщава Topnovini.bg.

Ежегодно 2-ри август не минава без удавници. На този ден Църквата почита Свети пророк Илия. Според народните вярвания не трябва да се влиза в морето, тъй като то взема жертви като курбан за светеца.

Водата винаги крие опасности. Някои от плажовете обаче са по-рискови от други.
В тази категорията  попадат Северният плаж на Обзор, Иракли, малка част от Северния плаж на Слънчев бряг, Южният плаж в Слънчев бряг, северната част на плажа в Поморие, в Созопол това са Харманите и Каваците, Централният плаж в Приморско, Лозенец, Централният плаж в Царево, Делфин в Ахтопол, плажа в село Липите, обясни председателят на Асоциацията по водно спасяване Андрей Найденов.

Това обаче не означава, че само тези ивици са опасни, а другите не са. Морето крие рискове навсякъде, категоричен е той.

Има няколко основни правила, които трябва задължително да се спазват, за да не се стига до инциденти, обясни Андрей Найденов.

Преди да отиде на плаж, човек трябва да се консултира с личния си лекар, защото не са малко случаите на удавяния на хора в напреднала възраст. Периодът след 60-годишна възраст е рисков по отношение на появата на сърдечно-съдови заболявания, които пък са противопоказни за влизане в морето.

Друго основно правило е да се ходи винаги на обезопасени плажове със спасители. Важно е да се спазват препоръките на лайфгардовете и флаговата сигнализация.
Доста чести са случаите, когато самоуверени плувци пренебрегват обучените спасители, които пък от своя страна буквално се превръщат в пъдари.

На плажа не трябва да се допускат деца без придружител, а самите родители трябва да бъдат изключително бдителни и да не изпускат малчуганите от поглед.

Във водата не трябва да се влиза и след употреба на алкохол и обилно хранене.

Тази година удавените са 11, което е далеч по-малко от миналата. При пет от случаите става въпрос за самоубийство. Факт е обаче, че от десетилетния насам старите спасители не помнят лятото да е минало без удавници.