Прекият ефект от дейността на новия пункт се очаква още в края на годината да надхвърли 5 милиона лева, съобщиха от приходната агенция.

Целта на тази нова зона на контрол ще бъде 24-часово наблюдение и проверка на контейнерния трафик през най-голямото ни черноморско пристанище от и за страните членки на Европейския съюз, като същевременно ще се наблюдават и останалите рискови стоки, с които се оперира в порта.

Фискалните агенти ще извършват документен и визуален контрол на всяка контейнерна пратка.

Сигурността на проверяваните стоки ще се гарантира чрез специална пломба с инициалите на приходното ведомство с индивидуален, тройно защитен номер.

Органите по приходите ще изискват всеки получател да декларира точно място на получаване на стоката с цел осъществяване на ефективен и непосредствен контрол върху декларираните и реално доставени количества.

През последните две години през контейнерния терминал на пристанището са преминали над 3 милиона тона товари.

Идеята на този тип фискален контрол е чрез преки и превантивни действия да се минимизират данъчните рискове при търговия с рискови стоки, най-вече риба, месо, цитрусови плодове и захар.

В периода на активен износ на зърнена реколта Националната агенция за приходите затяга и контрола по отношение режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно.

Внимателно се наблюдава за предотвратяване на опити празни камиони да напускат територията на страната, а впоследствие да се декларира, че с тях е изнесена различна продукция и да се иска възстановяване на ДДС. Вече са разкрити и пресечени на д 100 подобни случая.