Това е относително постоянна цифра през последните години, съобщи пред "Фокус" д-р Слава Коларова, началник на отделението по неонатология в здравното заведение.

Обслужваният от болницата малцинствен контингент ражда по много деца, не ходи на консултации по време на бременността са фактори за недоносените деца. Фактор е и ниският социален статус на родилките.

"При българките причините могат да бъдат много. Те са проблем на акушерството и гинекологията. Това са жени, които се следят, но въпреки всичко раждат недоносени деца", обясни специалистът.

Причините в такива случаи може да са инфекции, гестационен диабет, високо кръвно.

Отделението разполага с база, която е необходима за отглеждането на недоносените деца. Те лежат в отделението по-дълго време, докато се стабилизират и се изведат от острото състояние, след което се транспортират към ДМСГ "Вяра, Надежда и Любов", където има Рехабилитационен център.

Отделението в момента е пълно, леглата са около 30.

Специалистът посочи, че проблемите при недоносените деца могат да бъдат много.

"Основно влияят върху нервно-психическото развитие. Едно такова детето може да бъде много уязвимо. Всички органи и системи са недоразвити, не функционират пълноценно. Ние създаваме изкуствени условия", обясни д-р Коларова.

Тези бебета подлежат на контролни прегледи от невролог, офталмолог и др. специалисти.

"Това е дълъг период на отглеждане и грижа, както за семейството, така и за обществото", посочи специалистът.

Тя е категорична, че има шанс децата да се възстановят напълно.

"Това е космическа медицина. Нашата специалност е специалност на бъдещето, прецизна работа, която изисква много усилия и много любов и отговорност", каза още д-р Коларова.