За първи път този био пазар ще се случи тази неделя на един от най-старите бургаски пазари „Славейковото пазарче” от 16.00 до 20.00часа, предаде Фокус.

Координаторът на проявата Галина Желязкова от „Хранкооп Бургас” каза, че идеята съществува отдавна и е на сдружение „Хранкооп”, като се осъществява и със съдействието на сдружение "Устойчиво общество".

Идеята ще стане реалност благодарение на помощта, която им оказват от Община Бургас и „Общински пазари”, като предоставят място за пазара на натурални продукти .

”В много страни и по целия свят има такива пазари, при нас малко закъсняват. Идеята е да предлагаме чиста храна, такава, която не е торена и продукти, които не са пръскани с химикали. Когато казваме, че едни продукти са „био”, това означава, че са сертифицирани, но не всеки може да си го позволи, тъй като това сертифициране е скъпо. Това е разликата с останалите продукти на пазара. Иначе има много хора, които си произвеждат храна, която не я пръскат и не я торят, но не са сертифицира и дори повечето не са регистрирани, което е проблем”, каза Желязкова.

Тя допълни, че в страната ни има селски стопани, които са привърженици на идеята и отглеждат чисти харни, засега все още са малко, като основно са в пловдивски регион.

За участие в първия базар на чисти, натурални храни, заявки са подали над десет производителя.