При проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - ДАМТН на машините в Бургас миналата седмица не е била представена нужната документация за товаро-захващащото приспособление на машините. Това каза Димитринка Русева, началник сектора на Инспекцията за Държавен и технически надзор за Югоизточен район, пред Фокус. Тогава "паяците" бяха спрени.

По думите й вчера след обяд служител на фирмата в Бургас, която стопанисва „паяците”, е представил тези документи.

„Днес ще имаме съвещание и ако се окаже, че не разполагат с нужната документация за товаро-захващащото приспособление, те ще бъдат спрени. Бордовите кранове са регистрирани и имат ревизиионни книги, но гредата, посредством която се захващат автомобилите, е товаро-захващащо приспособление, което също трябва да бъде регистрирано.

Точно там е проблемът, защото трябва да се докаже с документи дали то е узаконено като неразделна част от крана или не. Ако се докаже, че то не е регистрирано и няма нужните документи, тогава аз издавам заповед за сприране на това товаро-захващащо приспособление, което или трябва да бъде регистрирано от органите за технически надзор, или трябва да бъде демонтирано от бордовия кран.

Ако липсва документация и това приспособление не е узаконено заедно с тази греда, която се ползва за захващане на автомобилите, ще бъде издадена заповед за спиране на тези автомобили”, каза Русева.