Той заема мястото на уволнения вчера Майдън Сакаджиев заради системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, станало причина Европейската комисия да стартира срещу България наказателна процедура, която към момента се намира в досъдебна фаза, съобщава Burgas.topnovini.

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев, съгласувано с министър-председателя Георги Близнашки, е решил да назначи за шеф на рибарската агенция Янчо Янев.

Янев е роден през 1969 г. в град Несебър. Има магистърска степен по „Публична администрация“ от Университета за национално и световно стопанство - София.

От 2009 г. работи в ИАРА, като последната заемана от него длъжност е началник-отдел „Регионален център за рибарство и контрол „Югоизточна България“, в които се включват центровете „Бургас“, „Стара Загора“, „Ямбол“ и „Сливен“. Владее немски и руски език.

На 19 октомври 2009 г. Янчо Янев беше назначен на мястото на Джемил Кадиш като директор на териториално звено на ИАРА в Бургас.
Той е оглавявал и управление „Общински гори, земеделие и селско стопанство” към Община Несебър.

Янев е бивш общински съветник в Несебър и зам.-кмет на черноморската община по европейските фондове и програми в периода 2003-2007 г. Член е на общинското ръководство на ГЕРБ в родния си град.