За десет дни на петте фестивални сцени в красивия морски град могат да бъдат видени над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.

Премиера на постановката "Антигона" ще открие театралната "Аполония 2014". Постановката ще се играе на 29 и 30 август в Созопол. Тя е на режисьора Иван Добчев.

Премиери на фестивала ще имат документалният филм на Найо Тицин и Горан Благоев "Златното сърце на София" - за храм-паметника "Свети Александър Невски", както и игралният филм "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев.

Кино програмата на "Аполония" 2014 се открива на 29 август с филма "Потъването на Созопол" по романа на Ина Вълчанова.

На "Аполония" 2014 ще се отбележи 100 г. от рождението на оперния певец Борис Христов с прожекция на 4 септември на "Гласът, който моли Бога за България". Във филма са включени архивни и дори непоказвани досега кадри на БНТ.

Публиката ще види още документалните филми "Последните черноморски пирати", "Лорд Бънди от София", "Дъждовен ден", "Живот почти прекрасен", "И България е една голяма грешка".

Класика, джаз, поп, рок, фолк

Още днес ще се състои голям концерт  "Българската душа в музиката“ с големите музиканти Минчо Минчев, Теодосий Спасов, Ирена Петкова, Николай Минчев, "Софийски солисти“ и "Космически гласове“.  

В памет на Никола Гюзелев, който ни напусна през май, ще бъде концертът на 30 август с участието на Николай Кърнолски, Юлиян Константинов и Мариан Йованоски от Македония.

Минчо Минчев ще свири на камерен концерт на 31 август заедно с пианиста Евгени Божанов.

На 1 септември Теодосий Спасов ще представи последния си проект, събиращ млади музиканти.

Класическа музика ще звучи още на 2-ри, 5-и и 6-и септември.

Васил Петров (с Биг бенда на БНР) и Камелия Тодорова са акценти в джаз програмата на феста.

Очаква се в Созопол да пее и примата на българската естрада вечната Лили Иванова.

Някои от най-големите хитове на БГ рока от 60-те до днес ще звучат на 6-и.

Заедно с Аполония юбилеи ще отпразнуват три формации: Б.Т.Р., които навършват 20 г., "Акустична версия“ - връстници на празниците в Созопол, и ансамбъл "Пирин“, който става на 60 г.

За почитателите на попа са предвидени още Графа и Михаела Филева, а мост между музика и театър хвърля Камен Донев с концертния си спектакъл "Оркестърчи“ на 31 август.