Пилотният проект се реализира в периода 2007 – 2009 г. и в него бяха инвестирани приблизително 5.2 млн. евро безвъзмездна помощ от Международния фонд “Козлодуй” (МФК).

Общо 20 общини са подменили частично или напълно своята осветителна улична мрежа, а проектът е определен като успешен от жителите и местните власти. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма реши да продължи проекта и през 2012 г., кандидатства и получи допълнителна помощ от МФК за рехабилитация на общинското улично осветление.

Освен първоначалната инвестиция от 5.2 млн. евро в момента в процес на изпълнение е рехабилитация на уличното осветление в 14 общини, сред които и Бургас. Сключени са три договора за около 8 млн. евро.

Във всички градове и общини се внедрява най-съвременното оборудване и системи. Очакванията ни са, че след завършването на проекта по отношение на качеството на уличното си осветление те ще са на нивото на модерните европейски градове.” заяви Фернандо Флорес Агилар Амат, директор на дирекция “Осветление и енергийна ефективност” на “Етралукс” за Централна и Източна Европа, цитиран от stroitelstvo.info.