Част от тях бяха съборени доброволно от обитателите им, а други - от Община Бургас.

При засилено присъствие на служители на общинската дирекция за опазване на обществения ред и полицията, рано сутринта днес започна разчистване на строителните отпадъци с багери, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Акцията беше ръководена от кмета Димитър Николов и териториалния директор Магдалена Манолова.

Съборените къщи бяха построени на самото улично платно. Заради това не беше възможно влизането на сметопочистваща техника, както и на автомобилите на пожарна безопасност. Повечето от живеещите в незаконните постройки не са бургаски жители, а са прииждали през последните месеци от Сливен, Котел и Ямбол.

Община Бургас ще продължи описването на незаконни постройки в квартала до пълното им премахване. Паралелно се правят констативни протоколи и в "Меден рудник", където също поетапно ще се извършва разчистване.

Кметът на Бургас мина през всички улици на "Победа" и предупреди техните жители, че опасността от епидемия след наводненията още не е отминала. Той заяви още, че периодично ще бъдат изпращани екипи на дирекция "Екология", които ще правят актове за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите.

Димитър Николов благодари на представителите на ОД на МВР Бургас за съдействието и недопускането на сериозни инциденти при днешната акция.