Целта е да се осигурят за малчуганите от двете населени места по-добри битови условия.

В момента сградите са в окаяно състояние, а според местната администрация ремонтът им би струвал толкова, колкото да се изградят нови, съобщи "Топ новини".

Общинските съветници приеха докладната записка от кмета на Бургас Димитър Николов, с която той иска от местния парламент да разреши да бъдат направени вътрешнокомпенсаторни промени в бюджета за 2014 г.

Документът стана повод за разгорещен спор в залата, въпреки това обаче беше приет с пълно мнозинство – 45 гласа „за”, и 0 „въздържал се” и „против”. Съветниците се обединиха около идеята, че в действителност е нужно старите градини да бъдат заменени с нови.

Документът обаче отнесе критики от представители на опозицията. Георги Дражев от НФСБ отправи обвинения по отношение на липсата на експертиза за това колко би струвал ремонтът и съответно изграждането на нови сгради. Според него не са направени точки изчисления и рискът да се изхарчат пари неправомерно е голям.

„Ще подкрепим точката, но не подкрепям прахосването на средства. Искаме точен разчет и добро стопанисване на парите”, каза Дражев.

От своя страна зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева заяви, че е направена консултация със специалист и след разговор с тях е станало ясно, че ремонтът ще е много скъп и са се обединили около мнението, че е по-добре да бъдат изградени нови.

В момента на територията на с.Черно море функционира филиал на ЦДГ „Калинка“. Той се помещава в стара сграда с дървен гредоред, който е доста износен и компрометиран. Правени са многократни опити да се подобрят условията в сградата, но те са временни и без траен ефект, заради което нееднократно са получавани и предписания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

По предварителни разчети средствата, необходими за изграждане на новата детска градина в с.Черно море, са в размер на 950 000 лв.

Идентична е ситуацията и в село Маринка. Там сега има филиал на ЦДГ „Ракета“, който се помещава в сградата на училището. Условията не отговарят на изискванията и не позволяват броят на децата да бъде увеличаван. Средствата, необходими за изграждане на новата детска градина в с.Маринка, са в размер на 980 000 лв.

Тъй като възлагането на строителството става по реда на ЗОП и процедурата продължава около три месеца, е необходимо да се вземе решение за включване на двата обекта в разчета за финансиране на капиталовите разходи през 2014г. Обектът ще бъде преходен за периода 2014-2015 г.

За стартиране на процедурата през 2014г. ще са необходими по 10 000 лв. за покриване на разходите по съгласувателните процедури, става ясно от докладната.