С 35 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържал се" бе приета докладна записка на съветниците от ГЕРБ за промяна в Наредбата за обществения ред.

С нея се забранява да се организират сватбени, семейни и други частни събирания на места, общинска собственост - площади, улици, междужилищни пространства, паркове и други територии, както и в открити частни имоти, с които се нарушава общественият ред и спокойствието на гражданите.

Председателят на Общински съвет-Бургас Константин Луков посочи, че мотивите за забраната са множеството жалби от граждани.

В Община Бургас са получени десетки жалби за шум от семейни тържества. Най-много са жалбите от жители на комплекс "Меден рудник" и квартал "Комлука", казаха от общинския пресцентър.

Дебатът "за" и "против" в градския парламент


Докладната записка беше приета с много резерви от общинските съветници Тя обедини обичайните противници от ГЕРБ и НФСБ. Против документа се обявиха от БСП и ДПС, предаде Тopnovini.bg.

Селим Иса от ДПС възрази срещу забраната, тъй като по думите му тя руши традициите и предложи, ако е необходимо, да се увеличат глобите за нарушаване на спокойствието.

„В село Драганово например няма сватбен салон и единствената им алтернатива е селският площад. Това означава, че те няма как да направят празненството си, хората по презумпция ще бъдат виновни”, каза Селим Иса.

Той беше подкрепен от колегата си Шерафет Мехмед, който пък заподозря нов възродителен процес.

Илияна Гъбева от ГЕРБ обаче посочи, че докладната е насочена предимно към ромската общност и то най-вече в к-с „Меден рудник”.

„И българските сватби имат шумни традиции, но са в рамките на десетина минути, а не три дни музика, викове и крясъци", изтъкна Гъбева.

Жечо Станков от ГЕРБ пък заяви, че докладната записка е свързана не с нарушаване на традициите, а целта е да се допринесе за спокойствието на гражданите на Бургас.

Документът, макар че беше приет от групата на НФСБ, беше посрещнат с редица критики от тяхна страна.

"Досега се искаше разрешени е от дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” (УКОРС) за провеждане на такива тържества на открито. Липсват мотиви за това как е действала настоящата уредба. Проблем е и това, как ще се определи кои ще нарушат реда и кои няма – ние не сме пророци, за да предвидим”, мотивира се Християн Митев.

Ангел Божидаров от НФСБ заяви, че е необходимо да се внесат някои промени.

От БСП поискаха да се оттегли докладната, тъй като според тях се нарушават правата на хората.
Така щяла да се ограничи и възможността им да празнуват рожден ден в двора си например. Освен това ще доведе и до увеличаване на междусъседските конфликти.

„Текстът е така написан, че излиза така, че всяка сватба нарушава обществения ред. Както е тръгнало, нищо чудно утре да забраним и правенето на секс шумно, с охкане и пъшкане”, коментира Евгений Мосинов от БСП.