През зимата дребните търговци оспориха текстове от местната наредба за преместваемите обекти, която даваше възможност фирмата “Табак Маркет” да разположи в морския град павилионите на веригата си “Lafka”, съобщава E-burgas.com.

В Бургас един търговец може да има само един преместваем обект, освен ако в него не се продават едновременно вестници, цигари и пакетирани храни. Трите продукта се продават заедно именно в павилионите с марката “Lafka”.

Съдът уважи искането на търговците и спря действието на общинската наредба. По-късно със свое решение отмени и част от текстовете на наредбата.

Кметът Димитър Николов се опита да компенсира инвеститорите на “Lafka”, като внесе проект за нови изменения в наредбата на общинския съвет.

След бурно заседание на местния парламент мнозинството от ГЕРБ наложи новите текстове.

Междувременно главният архитект на общината разписа първите разрешения за поставяне на лафките.
Много от новите павилиони осъмнаха надраскани с обидни думи.

От “Табак маркет” не посмяха да ги брандират с надписа “Lafka”.

По-късно спорните текстове в наредбата бяха спрени и от областния управител Павел Маринов, който иначе рядко оспорва решения на общинските съвети.

Така съдбата на появилите се в Бургас лафки ще бъде разрешена есента, когато върховните съдии ще разгледат жалбата на “Табак Маркет и на община Бургас, подписана от кмета Николов срещу решението на бургаския съд.