Това съобщи за „Фокус” Етери Затикашвили, началник отдел „Контрол на храните” в Областната дирекция на Агенцията по храните в Бургас.
Седем обекта за млекопреработвателни производства, едно препакетиращо предприятие за сирене, както и три фирми за млечни и имитиращи продукти, са проверени миналата седмица.
Проверките са извършени от външни екипи на БАБХ- Ямбол.
„Установи се, че има съответствие между влагани суровини за производство със заложените в технологичната документация и суровини, които са изписани на етикета. В производствените и складови помещения не се установи наличие на други съставки, различни от описаните. Проверките приключиха с добър резултат”, каза още Затикашвили.
Тя добави, че през миналата седмица са извършени общо 76 проверки, като са съставени 2 акта в обекти за търговия на дребно и са издадени 4 предписания.
Единият обект, който извършва търговия на дребно, не е подал заявление за регистрация към БАБХ-Бургас. Вторият обект не е спазил нормативните изисквания за хигиена на храните.
По думите на специалиста за изминалия период няма възбранени и насочени за унищожение храни.
15 проверки са извършени на кухни-майки, които произвеждат храни за ученическо ползване и ученически столове в област Бургас.
Не са установени нарушения.
„Базите съответстват на изискванията на наредба 5 за хигиена на храните. Суровините, които се съхраняват и предлагат на децата, отговарят на наредба 9, която е за специфичните изисквания”, поясни Затикашвили.
Седем обекта за млекопреработвателни производства, едно препакетиращо предприятие за сирене, както и три фирми за млечни и имитиращи продукти, са проверени миналата седмица.
Проверките са извършени от външни екипи на БАБХ- Ямбол.
„Установи се, че има съответствие между влагани суровини за производство със заложените в технологичната документация и суровини, които са изписани на етикета. В производствените и складови помещения не се установи наличие на други съставки, различни от описаните. Проверките приключиха с добър резултат”, каза още Затикашвили.
Тя добави, че през миналата седмица са извършени общо 76 проверки, като са съставени 2 акта в обекти за търговия на дребно и са издадени 4 предписания.
Единият обект, който извършва търговия на дребно, не е подал заявление за регистрация към БАБХ-Бургас. Вторият обект не е спазил нормативните изисквания за хигиена на храните.
По думите на специалиста за изминалия период няма възбранени и насочени за унищожение храни.
15 проверки са извършени на кухни-майки, които произвеждат храни за ученическо ползване и ученически столове в област Бургас.
Не са установени нарушения.
„Базите съответстват на изискванията на наредба 5 за хигиена на храните. Суровините, които се съхраняват и предлагат на децата, отговарят на наредба 9, която е за специфичните изисквания”, поясни Затикашвили.