В конкурса участваха 7 проекта, от които три са декласирани.

На първо място с 19 точки е проектът на „Дизарх” ООД, с ръководител Дилян Жечев, от град Варна.

Победителят бе обявен от председателя на журито арх. Митко Шекеров в присъствието на останалите членове, сред които арх. Десислава Евгениева, Началник „Кадастър, регулация и архитектура” в община Бургас, зам.-председател на журито и Наталия Коцева, директор на Регионалната библиотека „П.К.Яворов”.

Утре ще бъде открита изложба с всички проекти в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“, а на 4 ноември от 16.30 ч. ще бъде направена публична дискусия на проектите с доклад от наградените участници за изясняване на концепцията.

Журито е посочило оценка въз основа на зададени критерии.

„Най-вече журито търсеше проект, който да бъде примерен, изпълняващ функцията си, и също така да не бъде много скъп, за да не надвиши сумата от 2 млн. лв., които са определени от бюджета на община Бургас“, посочи арх. Шекеров.

Една от фирмите е била отстранена именно заради последния критерий.  Други пък са дали по-голяма част на музея за съвременно изкуство, от колкото за библиотека.

По думите на арх. Евгениева, проектът на „Дизарх” ООД удовлетворява това, което общината е задала.

„Проектът е заложен в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за финансиране от 2015 година нататък. Във връзка с това общината е подготвила конкурс за създаване на проект, който ще бъде основа за усвояване на европейски пари и дано да достигнем до успешна реализация”, обясни арх. Евгениева.

„Проектът удовлетворява функциите, които изпълнява библиотеката”, коментира Наталия Коцева. Тя изрази надеждата си това да стана възможно най-скоро, защото библиотеките в Бургас били разпръснати.

"Така ще имаме един общ фонд. Сегашните сгради имат нужда от непрекъснат ремонт, особено след проливните дъждове през лятото. Това са средства, които идват от общината, а с новата сграда те ще бъдат спестени", сподели тя.

Масивната сграда, известна като Немска болница, е построена през 1935 г. като училище, което функционира до 1944 г. В края на Втората световна война тя е превърната в болница.