Зам.-кметът д-р Лорис Мануелян връчи на капитана на тричленния екипаж Киро Киров българското знаме и това на община Бургас, като каза, че ще бъде чест за местната администрация, ако на нос Хорн се развеят и двете знамена, което е и целта на плаването.

„Цялата бургаска общественост ще ви подкрепя и ще сме с вас духом. Пожелавам ви успех и попътен вятър”, каза още Мануелян.

Експедицията до нос Хорн се състои от трима души - Киро Киров от Поморие,  д-р Орлин Василев от Бургас и д-р Иван Мулов от Карлово.

Плаването ще се осъществи с туристическа яхта, която е американско производство, но от френска фирма. Дълга е 14.20 м, ширината е 4.25 м с три каюти и три тоалетни. В момента яхтата е в Поморие.

Плаването ще продължи от 6 до 8 месеца, а разстоянието е около 19 000 морски мили.

Яхтата ще акостира първо в Малта, след това в Испания, Канарските острови, Бразилия, а Нова година екипажът ще посрещне в Патагония.

Дестинациите на приключенския маршрут включват протока Босфор, пролива Дарданелите, градовете Коринт (Гърция) и Месина (Италия), Гибралтарския проток – най-южната част на Пиренейския полуостров, Магелановия проток, Канала на Бигъл, Прохода на Дрейк, Теснината на ЛЕ МЕР и крайната точка - Нос Хорн.

Морското приключение ще може да се следи на oн -лайн навигационна система (http://international.findmespot.com/).

Пътуването ще може да бъде проследено във всяка точка на своя маршрут, публикувана на сайта на плаването www.moreplavateli.com; Фейсбук страница на Плаването.

След завръщането на екипажа ще бъде подготвена фотоизложба, проследяваща историческото плаване в снимки и ще бъде позиционирана в Бургас.