До решението днес се е стигнало след споразумение с Окръжна прокуратура и подсъдимия, съобщиха от съда. За случая в морския град бе командирован Гай Шорок - завеждащ отдела "Престъпления срещу птици" към британската полиция.

Рос Ян Фредрик е признал, че е извършил нарушения по Закона за биологичното разнообразие. Той се е съгласил с обвиненията, че в периода от 27.05.2011 г. до 5.12.2011 г. в дома си в Бургас е държал екземпляри от защитен вид от дивата фауна - 1 брой замразено земеродно рибарче, 6 броя яйца на кафявокрил огърличник, 5 броя яйца на градинска овесарка, 4 броя яйца на голямо черноглаво коприварче, препарирана птица - малък ястреб, препарирана птица - обикновен мишелов, препарирана птица - земеродно рибарче, като случаят не е маловажен, а както и едно яйце от белоглав лешояд.

След споразумението британецът освен условното наказание ще трябва да плати и глоба от 5 000 лева.

Фредрик днес заяви пред съда, че при извършване на деянието не е знаел, че това е престъпление, тъй като не познавал закона. А защитникът му обясни, че той бил събирал животинските видове преди влизане в сила на Закона за биологичното разнообразие.

У нас подобно колекционерство е рядкост, но във Великобритания е разпространено, предаде БТА. Там обаче се преследва от закона, тъй като подобно увлечение е опасно и води до унищожаване на популации на изчезващи птици.

Представителят на Българското дружество за защита на птиците Петър Янков каза че е поразен от случващото се, след като магистратите одобриха споразумението, съобщи "Фокус".

По отправените обвинения максималното наказание, определено от закона е 5 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Трябва да кажа, че съм поразен от начина, по който се третира българската природа в това споразумение. За нас като природозащитна организация това е равносилно на насърчаване на подобни престъпления. Неприлагането в ефективен вид на закона е във вреда на българската природа и българската юридическа система”, каза Янков.

Той определи случилото се равносилно на това някой да открадне кръста от храм - паметника „Александър Невски” или да унищожи част от Мадарския конник.

Петър Янков попита риторично дали, ако в случая не ставаше дума за британски гражданин подходът пак би бил същият.

Сключването на споразумение е обичайно

"Сключването на споразумение е един от вариантите на българското законодателство и това не нещо необичайно. Това е предвидено в закона и българският съд не може да загърби тази форма. Съдът не може да не спази закона и след като в случая обвиняемият поиска тази процедура, той няма право да откаже тази процедура”, обясниха от пресцентъра на бургаския съд.