Общинският съвет-Бургас взе такова решение по предложение на инициативен граждански комитет, съобщиха от общината.

Петко Росен е автор на множество публицистични статии, разкази, литературна критика, фейлетони и има изключителна роля в културния и обществения живот на Бургас.

Сред мотивите за номинацията на писателя важно място заема малко известният факт, че той е участвал пряко в спасяването на бургаските евреи в мрачните години на Втората световна война. За това свидетелстват страници от "Дневници, спомени, писма" - том от пълните събрани съчинения на писателя.

Петко Росен е роден на 15 октомври 1880 г. в лозенградското село Ковчас. По-късно семейството му се преселва в Бургас. Баща му Георги Чорбаджиев е заможен човек, както личи и от неговата фамилия. Собственик на земи и стада, той предава на сина си отношение на стопанин към света и хората.

Петко Росен завършва гимназия в Русе през 1901 г. През 1903 г. участва в Преображенското въстание в Странджа. След това учи право в София, Париж и Виена.

От 1909 г. се установява в Бургас, където прекарва остатъка от живота си. Участва в Балканската и Първата световна война.

От 1931 до 1934 г. е депутат от демократическата партия. По време на Втората световна война е интерниран за няколко месеца в Панагюрище. Обявява се против нея, в защита на славянството и българските евреи.