След като младата Бетина Терзиева призова приятелите си да дадат пари не за подаръци за рождения й ден, а за болно дете от Бургас, тя написа и отворено писмо до новоизбраните народни представители, в което ги призова да се откажат от първата си заплата, в полза на детето.

9-годишният Слави Едрев от Бургас страда от най-тежката форма на детска церебрална парализа и му предстои операция в Москва, но сумата за нея е непосилна за семейството му.  Недостигат 210 000 лева.

В писмото си Терзиева пише, че ако депутатите дарят 2/3 от първата си заплата, която и без това не са изработили, ще спасят живота на Слави.

"Вие ни струвате почти 310 000 лв. още преди да сте започнали да работите. От деня, в който ЦИК Ви обяви поименно, до 27-ми октомври (първото заседание на новия парламент) Вие не сте имали нито един работен ден. Не мислите ли, че е редно да се откажете от заплатите, които не сте изработили и съответно – заслужили? Затова Ви предлагам да го направите в името на живота на едно българско дете. Дядо ми казваше: „Който не работи, не трябва да яде.”, но всички Вие трябва вече да знаете тази народна поговорка (и без нечий дядо да ви я е казал)", пише Терзиева в писмото си.

Тя разказва историята на 9-годишния Слави, който е с диагнози детска церебрална парализа и епилепсия по рождение. Въпреки провеждането на антиепилептично лечение и редовна рехабилитация, детето продължава да бъде с тежко изоставане в моторното и нервно-психическото си развитие. Това принуждава родителите на Слави да търсят други, алтернативни методи на лечение като трансплантация на собствени стволови клетки.

През август получават потвърждение от Руския онкологичен център „Н. Блохин”, че Слави може да бъде приет за изследване и лечение с използване на клетъчни технологии. Общата продължителност на лечението е 3 години, с вливания на всеки 2-3 месеца, а необходимата сума е 105 000 евро (точно 205 359 лв.).

"Уважаеми депутати, аз не съм гласувала за повечето от Вас, но някаква глупава наивност ме кара да вярвам, че у Вас има нещо добро. Знаете ли, че повечето българи казват, че сте крадци, мафия, лоши хора? Сигурно много от Вас имат деца. Аз нямам. Не знам как и колко боли за дете. Казвали са ми, че боли много, че боли сърцето, че може да се пръсне от мъка. Затова Ви моля – прочетете пак историята на Слави. А ако след това не Ви боли сърцето, съжалявам, че нямате такова", пише още Терзиева и призовава депутатите да бъдат не хора, а човеци.

Откритата от родителите на Слави дарителска сметка е:

IBAN : BG 81 TT BB 94 00 46 26 82 25 89
BIC : TT BB BG 22
SOCIETE GENERALE EXPRESSBANK
Получател: Слави Пламенов Едрев

IBAN: BG 53 PRCB 9230 1046 9890 19
BIC: PRCBBGSF
Прокредит Банк
Получател: Слави Пламенов Едрев

Може да помогнете на детето и със смс с текст: DMS SLAVI на номер 17 777