Предписанията се издават до областния управител, а той търси финансиране към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, съобщи пред БНР Димитър Христов, експерт в областна управа.

След последната проверка е отправено искане за 2,8 милиона лева за 55 участъка в областта, но пари не са отпуснати.

Кметовете и кметските наместници на територията на община Бургас вече са предупредени за влошаващите се метеорологични условия. Следят се нивата на реки и язовири, уточни Галина Байчева, началник отдел „Управление при кризи“ в общината. Прогнозите са за количества от 40 до 50 литра дъжд на квадратен метър.

Ние сме уведомили всички кметове и териториални директори, кметски наместници от селата да имат подготовка за тези метеорологични условия. Още миналата седмица ние сме им поискали техните оперативни планове, с цел създаване на условия за непрекъсната и безаварийна работа по пътната инфраструктура", допълни Байчева.

Всички строителни фирми също са уведомени, информирани са и фирмите, с които имаме договорни отношения по повод зимното почистване и поддържане, както и тези, които се занимават с почистването на канализационните шахти.
Допълнителен проблем, който може да доведе до запушването им, е големият листопад по това време на годината.